Brukslån

Brukslån är en låneform som erbjuder större flexibilitet än t.ex. ett sms-lån, och har på senare tid blivit allt vanligare. Precis som alla typer av blancolån är detta ett lån utan säkerhet och där man normalt inte gör någon kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen). Istället för UC använder man sig av andra kreditbedömare, som t.ex. Creditsafe eller Bisnode.

Uppdaterad: 17.12.2020

Vissa av dessa lån är högkostnadskrediter

Om du inte följer betalningsplanen och betalar tillbaka krediten enligt avtal riskerar du att få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Behöver du stöd? Kontakta då budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Uppgifter till var du skall vända dig finns på Hallåkonsument.se.

1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp45.000 kr
Löptid30d - 5 år
Avgift0 kr
Ränta9,45%
Utan UC
Kontokredit
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns21 år
1663 valde Ferratum
Ferratum exempel: Lånebelopp: 10 000 kr, 90 dagars löptid, 47,64% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 3 556 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 667 kr.
1
Lägstabelopp5.000 kr
Högstabelopp40.000 kr
Löptid1-5år
Avgift0 kr
Ränta26%
Utan UC
Direktutbetalning
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
1832 valde Frogtail
Frogtail exempel: Lånebelopp: 25 000 kr, 3 års löptid, 23,99% i effektiv ränta och 890 kr i avgift. Månadskostnad: 947 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 9 092 kr.
1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp30.000 kr
Löptid1-43mån
Avgift395 kr
Ränta48-83%
Utan UC
Kontokredit
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns20 år
828 valde Mobillån
Mobillån exempel: Lånebelopp: 25 000 kr, 1 års löptid, 47% i effektiv ränta och 815 kr i avgift. Månadskostnad: 2617 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 6 405 kr.
  • Hur fungerar ett brukslån?
  • Hur mycket får man låna?
  • Vad kostar ett brukslån?
  • Snabba utbetalningar

Hur fungerar ett brukslån?

Du känner säkert till begreppet kontokredit? Du har ett kreditkort till ditt bankkonto, och en beviljad kredit på exempelvis 10 000 kronor. Du kan hela tiden välja att ta ut vad du vill, upp till den maximala kreditgränsen.

Ett brukslån fungerar på ungefär samma sätt, förutom att du inte behöver hålla reda på ännu ett litet plastkort. När du vill låna pengar ansöker du om ett belopp. Men du behöver inte ta ut hela den beviljade summan, utan kan välja att ta ut det vid ett senare tillfälle.

Hur mycket får man låna?

Summan man får låna skiljer sig mellan de olika kreditinstituten, men i regel brukar det röra sig om belopp mellan ca 5 000 – 20 000 kronor. Återkommande kunder brukar kunna låna lite högre summor, då de har visat god betalningsförmåga vid tidigare lån.

Ett av de företag som gjort sig kända för brukslån är Lånbutiken. Hos dem kan du som är ny kund ansöka om kredit på maximalt lånebelopp på 50 000 kr. Detta är ett normalt förfarande hos de flesta långivare som erbjuder kontokredit – att du ofta får låna lite större summor efter att du visat god betalningsvilja för det första lånet.

Räntor och avgifter för lånet gäller bara den del du har utnyttjat, inte för eventuellt resterande beviljat belopp.

Hos just Lånbutiken kan du ansöka om denna typ av lån med helgutbetalning. Har du Nordea eller Handelsbanken, och kan legitimera dig online med BankID, så får du pengarna med direktbetalning – har du en annan bank, kommer pengarna in på ditt konto nästa bankdag. Hos några långivare kan du ha pengarna på dittkonto bara några minuter från de att de har behandlat din ansökan och beviljat den.

Vad kostar ett brukslån?

Kostnaderna för ett brukslån beror såklart på hur mycket du har lånat och hur stor den effektiva årsräntan är. Det är vanligt att man får betala 10% av lånesumman, eller från 1000 kr och uppåt i månaden. Om vi tittar in till Lånbutiken en sista gång så ligger deras effektiva ränta i skrivande stund på ca 46,49%. Den totala kostnaden för en nyttjad kredit på 40 000 kr i 37 månader uppgår då till 61 106,78 kr (förutsatt att låntagaren betalar minimibelopp för respektive månad). Kostnader att ha med i åtanke för Lånebutiken är deras kontoavgift på 49kr/månad samt att de har en uppläggningsavgift på 390 kr.

Snabba utbetalningar

De flesta långivare har utarbetade rutiner för snabb hantering. Det gäller brukslån såväl som andra typer av snabblån. Därför kan du ofta räkna med att få pengarna i princip omgående, så snart din ansökan beviljats – under förutsättning att du har samma bank som långivaren. Hos just Lånbutiken, som vi nämnde tidigare, handlar det om Nordea eller Handelsbanken.

Hos många, men inte alla, kan man få lån trots betalningsanmärkningar. Vanligtvis får man dock räkna med att man kompenserar en tänkbart ökad risk med en något högre ränta.

Är du lite vilsen i djungeln av olika låneformer, och känner dig tveksam till vad du ska välja för låneform eller vilken långivare du ska anlita? Hör gärna av dig till oss på Nocredit.se, så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig.

Nocredit.se

Nocredit.se

Totalt: 0 röster. Betyg: 0