Lån trots Kronofogden och skuldsaldo

Det kan vara förenat med problem att få lån trots en skuld till Kronofogden. Ett skuldsaldo är som en varningsskylt som talar om att det här är en person som inte kan sköta sin ekonomi. Och det är inte bara lån som påverkas – du kan också få svårt att få ett hyreskontrakt eller köpa något på avbetalning. Men även om det är svårare att få lån med skuldsaldo hos Kronofogden är det inte helt omöjligt. Nedan listar vi alternativ för dig som just har ett aktivt skuldsaldo.

Innehåll
  Lägstabelopp 30.000 kr
  Högstabelopp 500.000 kr
  Löptid 2-15 år
  Avgift 0 kr
  Ränta 9,95% – 21,95%
  Effektiv ränta 10,45% – 28,9%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 20 år
  Har valts av 1188 personer
  Exempel från Nystart Finans: Räntan är rörlig och sätts individuellt, mellan 9,95%-21,95%, högsta effektiva räntan 28,9%. Återbetalningstid: 2-15 år Exempelränta är effektiv ränta 12.9%. Totalbelopp för ett annuitetslån på 250 000 kr, effektiv ränta 12.9%, 8 års löptid, 995 kr i uppläggningsavgift. Månadskostnad: 4 188 kr, totalkostnad 402 033 kr

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  Alternativ när du har en skuld och / eller en betalningsanmärkning

  Först och främst: om du sitter i klorna på KFM och har en aktiv skuld bör du kanske överväga om du överhuvudtaget borde ansöka om lån, och på så sätt dra på dig ytterligare skulder.

  Dels är långivare benägna att ge dig en mycket högre ränta, och det hjälper dig inte heller att ha ännu fler utgifter i en redan besvärlig ekonomisk situation. Ett lån som det däremot kan vara befogat att söka är ett så kallat ”nystartslån” eller ”omstartslån” som det också kallas. Då ansöker du om ett större lån och löser alla andra gamla lån och skulder.

  Eventuellt – i sista hand – kan du överväga att ansöka om skuldsanering.

  Med detta sagt är det faktiskt inte helt omöjligt att låna pengar om det är så att du absolut måste. Det finns ett par långivare som accepterar flertalet betalningsanmärkningar, men om du har en skuld till KFM är du i princip begränsad till att ha en medsökande som går i god för din betalningsförmåga.

  Borgensman eller medsökande när du lånar med skuldsaldo

  Ett lån trots att Kronofogden finns med i bilden kan alltså vara en knepig nöt att knäcka. Men en lösning skulle kunna vara att du har en medsökande när du ansöker om ett lån. Detta fungerar som en liten säkerhet för lånet, och långivaren vet att det finns en backup om det visar sig att du får svårt att betala in amorteringarna.

  Lånet blir då ett så kallat borgenslån, där din medsökande i realiteten garanterar att långivaren får sina pengar. Har du en person som går i borgen för dig, bedömer låneföretaget eller banken att deras risk är betydligt mindre än om du själv stått för lånet. Därmed behöver kanske inte heller räntan skjuta i höjden alltför mycket.

  Vanliga frågor om att låna pengar trots kronofogden

  Det finns skulder och skulder. När vi pratar om skuld här så är det en skuld som har uppstått pga. utebliven betalning. Det finns också ”legitima” skulder, t.ex. andra lån som man betalar av, och där man inte alls har misskött sig.

  Det är en logisk följd av att du tidigare misskött en skuld. Även om du har kommit ikapp dig nu är det en varningsflagg, och låneföretagen anser att deras risk är högre än om du hade varit ”prickfri”.

  Båda är lån utan säkerhet. Ett sms-lån består oftast av mindre belopp och räntorna kan ibland vara mycket höga – upp till 40%. Ett privatlån (blancolån) söker man oftast när det gäller lite större summor, och här är räntorna nere på som lägst kring 3%.

  Det varierar. Ofta tar det 3 – 5 dagar då det är mer komplext för en långivare att bedöma din betalningsförmåga när du har ett skuldsaldo.

  Erik Jansson

  Erik har en kandidatexamen inom ekonomi och har under de senaste 8 åren arbetat med internetmarknadsföring.
  Uppdatering: 2021-03-01
  Publicering: 2021-02-05