Lån med Safenode

Om du tar ett snabblån med Safenode som kreditupplysare kan du vara trygg i förvissningen om att din kreditvärdighet inte påverkas i samma utsträckning som hos en långivare som använder Upplysningscentralen. Precis som med Creditsafe och Bisnode registreras inte din förfrågan hos Upplysningscentralen (UC).

Innehåll
  flexlimit logo
  Lägstabelopp 5.000 kr
  Högstabelopp 20.000 kr
  Löptid 1-12 mån
  Avgift 0 kr
  Ränta 39%
  Effektiv ränta 58,74% – 98,80%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 20 år
  Har valts av 1667 personer
  Exempel från FlexLimit: Lånebeloppet 5 000 kr i 360 dagar (12 månader /delbetalningar). Totalt belopp att betala 7 114,76 kr. Räntekostnad 1 189,36 kr, fast månadsränta 3,25%. Övriga avgifter totalt 920 kr. Det sammanlagda beloppet och den effektiva räntan är uträknade utifrån att ett uttag gjorts om 5 000 kr och där krediten är återbetald på 360 dagar. Nominell årsränta är 39% ,effektiva årsräntan är 98,80%. (Senast uppdaterat: 2021-02-05)

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  meddelandelån logo
  Lägstabelopp 4.000 kr
  Högstabelopp 30.000 kr
  Löptid 1-36 mån
  Avgift 330 kr
  Ränta 39%
  Effektiv ränta 51,51% – 132,17%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 20 år
  Har valts av 1604 personer
  Exempel från Meddelandelån: Lånebeloppet 5 000 kr med återbetalningstid på 62 dagar. Total summa att återbetala är 5 446 kr, delat på två delbetalningar (à 2723 kr). Kostnaden består av räntekostnad 248 kr, uppläggningsavgift 108 kr och aviavgifter totalt 90 kr. Den nominella årsräntan är 39%, effektiva årsräntan är 97,87%. (Senast uppdaterat: 2021-02-08)

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  klara lan logo
  Lägstabelopp 1.000 kr
  Högstabelopp 150.000 kr
  Löptid 1-10 år
  Avgift 0 kr
  Ränta 2,99% – 39,5%
  Effektiv ränta 13% – 1.112%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 18 år
  Har valts av 10956 personer
  Exempel från Klara Lån: Om du lånar 5 000 kr med återbetalningstid på 2 månader så blir totalkostnaden för krediten 718 kr. Månadskostnaden är då 359 kr och den effektiva räntan 195%. Om du lånar 20 000 kr med återbetalningstid på ett år så blir totalkostnaden för krediten 6 107 kr. Månadskostnaden blir då 509 kr och den effektiva räntan 32%.

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  Om lån med Safenode

  Safenode är en relativt ny aktör i branschen. På deras webbplats kan vi läsa att ”vi utvecklar flexibla och innovativa beslutsstödtjänster inom kredit- och riskinformation, med kunden i fokus”. Deras tjänster beställer du via webbplatsen Kreditupplysning.se.

  Förutom kreditupplysningar till företag erbjuder de även en bedrägerispärr, och en bevakningstjänst till skydd mot ID-kapning. Du som privatperson kan även gå in och göra en kreditupplysning på dig själv, utan kostnad.

  Med andra ord är Safenode en direkt konkurrent till alternativa kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe. Att söka lån med Safenode innebär att varken Upplysningscentralen eller din vanliga bank får tillgång till uppgifterna eller ens vet att det tagits en kreditupplysning på dig.

  Varför ska jag ta lån med Safenode?

  En kreditupplysning hos Safenode är enbart synlig för just Safenode. När ett företag å andra sidan tar en kreditupplysning på dig via UC, så ser de dina eventuella tidigare förfrågningar också. Denna kreditupplysning är synlig i 1 år innan den försvinner.

  Att ha en rad förfrågningar på UC påverkar din kreditvärdighet, inte bara om du ska söka lån. Om en potentiell hyresvärd ser att du har många förfrågningar kan de bedöma att du är en ”högriskkund” och vägrar då att hyra ut till dig. Samma problem kan uppstå om du vill köpa en vara på avbetalning.

  Allt detta slipper du med de alternativa kreditupplysningsföretagen. Och det är detta man menar när man pratar om att låna utan UC.

  Så mycket kan du låna med Safenode som kreditupplysare

  Det är idag många långivare som anlitar andra kreditupplysningsföretag än UC. Det beror delvis på att det är billigare för dem, och det är också lite enklare. Men förfarandet gäller bara för lån upp till vissa belopp. För t.ex. ett huslån får du räkna med att man använder sig av Upplysningscentralen.

  Hur mycket man kan låna varierar något mellan företagen. Men normalt kan du låna ca 45 000 till 50 000 kronor utan UC. För belopp högre än så blir deras risktagande större, och de vill därför ha en noggrannare koll på din ekonomi.

  Hos Safenode tar man bl.a. dessa uppgifter:

  • Dina personuppgifter och adress
  • Inkomst
  • Uppgifter från Skatteverket
  • Eventuell skuld hos KFM
  • Betalningsanmärkningar

  Safenode beräknar sedan sannolikheten för att du kan betala och risken för att du kommer att få en betalningsanmärkning.

  Jämför de bästa lånen med Safenode

  Det är än så länge inte så många låneföretag som använder sig av Safenode, just på grund av att de är ganska nya. Två långivare som gör det är FlexLimit och Meddelandelån.

  I takt med att det blir fler som anlitar dem blir det allt viktigare att verkligen jämföra långivarna, för att hitta de ränte- och lånevillkor som passar dig bäst – vissa siktar på låg ränta medan det för andra är viktigare att styra återbetalningstiden.

  Några vanliga frågor om att låna med Safenode

  Främst handlar det om så kallade sms-lån och snabblån, då dessa av naturen är på lite mindre summor. Ska du låna mer blir det snarare tal om ett privatlån.

  Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig via UC läggs de på hög. För många förfrågningar leder ofta till att du nekas lån. Detta händer inte om man tar upplysningen på annat håll.

  Ett lån utan UC handlar i regel om snabblån till ganska hög ränta. Det effektiva räntan hamnar ofta på 30 – 40%, kontrollera varje långivare innan du väljer.

  I detta fall går det sällan att låna utan UC. Du behöver troligen söka ett privatlån om du vill låna större summor. Här rekommenderar vi att man söker hos många långivare, men då genom en låneförmedlare. Då tas det bara en kreditupplysning hos UC.

  Erik Jansson

  Erik har en kandidatexamen inom ekonomi och har under de senaste 8 åren arbetat med internetmarknadsföring.
  Uppdatering: 2022-08-24
  Publicering: 2021-02-05