P2P-lån – Låna av privatpersoner

Ett nytt sätt att låna pengar för privatpersoner växer sig allt starkare i Sverige. Ett sätt att låna utan att ha bankers inblandning som kallas för P2P, vilket är en förkortning för Peer to Peer lån från engelskan. Det är ett begrepp som låneförmedlare använder när de erbjuder förmedling av lån mellan två privatpersoner. Den här låneformen är vanlig i USA och den växer nu i snabb takt även här i Sverige.

Innehåll
  loanstep logo
  Lägstabelopp 3.000 kr
  Högstabelopp 25.000 kr
  Löptid 5-24 mån
  Avgift 19-39 kr
  Ränta 15,4% – 38,4%
  Effektiv ränta 29,93% – 1.177%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 18 år
  Har valts av 1392 personer
  Exempel från Loanstep: Ett lån taget 2021-02-08 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på fem (5) månader som återbetalas genom fem (5) avbetalningar om ca 1 792 kr, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 %. Totalt att betala är 9 339 kr, av vilket 3 000 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst Savelend tillhandahåller och 60 kronor i aviavgift per avi. Kreditförmedling sker i samarbete med Savelend’s peer to peer lending. Återbetalningstid 5 månader – 24 månader. Maximala räntan är 38,4%.

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  Varför finns P2P?

  Tiderna har förändrats i världen när det gäller att låna pengar, därför att marknaden känner av att det finns ett ökat behov av konsumentlån. Men det är många som drar sig för att gå till en traditionell bank eftersom det ofta innebär att man måste redogöra för vad man ska låna till.

  Under en ganska lång tid har storbankerna fått mycket kritik för hur de hanterar sina kunder och vilka marginaler bankerna tar ut på sina lån. Många reagerar på att utlåningsräntan inte följer reporäntan när den sänks och att många banker erbjuder nästan en obefintlig service genom att strypa öppettider och långa har väntetider.

  Bankernas monopol att låna ut pengar har de senaste decennierna utmanats rejält. Idag sker de flesta snabblån och privatlån direkt via nätet hos ett kreditföretag eller en låneförmedlare eftersom det går snabbt och enkelt. Och nu har ännu en ny aktör kommit, nämligen P2P där man kan låna av en privatperson.

  ”P2P-lån är en låneform som stadigt växer i popularitet i Sverige”

  Vilka är skillnaderna med att låna med P2P och andra lån?

  Att låna pengar av en privat investerare medför samma skyldigheter som vilket annat lån som helst, det är ingen skillnad om du lånar hos en förmedlare som erbjuder P2P-lån, ett kreditbolag eller hos en bank. Det som kan vara annorlunda är att ibland kan det vara ont om investerare och då får man kanske inte lånet direkt.

  Det kan till och med vara mycket bättre eftersom villkoren kan vara mycket gynnsammare än hos vissa kreditbolag, eftersom villkoren kan vara mycket lägre. Här på NoCredit kan du jämföra låneförmedlare som erbjuder P2P-lån och välja den som känns bäst för dig.

  Här är några av fördelarna att låna med P2P:

  • Välj den låneförmedlare som passar dig
  • Du kan välja lånevillkor
  • Du behöver inte redovisa vad man lånar till
  • Du är helt anonym

  Vilken typ av lån kan jag låna med P2P-lån?

  Lånevillkoren kan se lite olika ut hos P2P långivare beroende på hur mycket du vill låna och vilken låneförmedlare du vänder dig till. En del använder UC för kreditupplysning och andra inte. Mindre lån motsvarande upp till 30 000 kr brukar ha högre ränta med kortare återbetalningstid. De lån med lite större summor motsvarande ett privatlån upp till 500 000 kr har en lägre ränta och återbetalningstiden är också längre.

  När du tar ett P2P-lån är inga banker inblandade utan du lånar direkt från en privat investerare. Detta möjliggör att hålla nere kostnaderna som bankerna oftast tar ut i bankkostnader. En låneförmedlare ser till att allt går rätt till och sköter hela processen för båda parter. Varken du som låntagare eller den som lånar ut behöver hålla reda på lagar och detaljer kring utlåningen.

  Några vanliga frågor om P2p lån

  Ja, det ska inte vara någon skillnad på säkerheten eftersom du lånar via en låneförmedlare som sköter allt det juridiska som brukligt.

  Det finns flera fördelar som:

  • Du kan vara helt anonym
  • Du kan välja lånevillkor
  • Du slipper bankkostnader
  • Du behöver inte redovisa vad du lånar till

  Det kan det vara, vissa privata långivare kräver låg ränta på sina pengar med bättre villkor.

  Det är lite olika vissa långivare gör kreditupplysningen hos UC men det är vanligt att man använder Creditsafe eller någon annan kreditupplysnings företag.

  Erik Jansson

  Erik har en kandidatexamen inom ekonomi och har under de senaste 8 åren arbetat med internetmarknadsföring.
  Uppdatering: 2021-03-01
  Publicering: 2021-02-06