Företagslån med betalningsanmärkning

Går det att få ett företagslån trots betalningsanmärkning?  Att låna pengar till företagets verksamhet är ofta enda möjligheten att t.ex. expandera eller investera i ny utrustning. Samma sak om du står i begrepp att bilda bolag – ett lån är ofta en förutsättning för att kunna komma igång.

Men om man har en betalningsanmärkning – vad händer då? Kan jag ändå ansöka om ett företagslån och få det beviljat? Ja – det kan vara lite svårare, men det är absolut ingen omöjlighet att låna pengar trots betalningsanmärkningar.

Innehåll
  froda logo
  Lägstabelopp 10.000 kr
  Högstabelopp 2.000.000 kr
  Löptid 1-36 mån
  Avgift 0 kr
  Ränta 1,06% – 3,30%
  Effektiv ränta 1,07% – 3,35%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 18 år
  Har valts av 195 personer
  Exempel från Froda: Lånebeloppet 200 000 kr i 24 månader. Månadskostnad: ca. 742 kr/mån. Totalt ink. amortering: 9 075 kr/ mån. För detta lån skulle man betala 9 075 kr i månaden i 24 månader. Efter detta skulle lånet vara helt återbetalt. Inga andra kostnader eller räntor tillkommer. Totalt betalas 217 800 kr tillbaka varav 200 000 kr är det grundläggande lånet och 17 800 kr är kostnaderna för lånet.

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  Företagsformen har betydelse

  Möjligheten att få ett företagslån med betalningsanmärkning är lite olika, beroende på vilken företagsform du har. Här kan det alltså ha stor betydelse om du har en enskild firma, ett handelsbolag eller ett AB.

  • Enskild firma: Den enklaste formen av företag. Firmans ekonomi är också ägarens ekonomi och man skiljer inte på dem. Om företaget får en betalningsanmärkning är det samtidigt en anmärkning i ägarens namn, då företaget inte är en juridisk person.
  • Handelsbolag. Ett handelsbolag är en juridisk person där delägarna har ett delat betalningsansvar. Det kan alltså vara något enklare att låna trots anmärkning, men det är alltid delägarnas privatekonomi och eventuella betalningsanmärkningar man tittar på.
  • Aktiebolag. Här spelar ägarnas ekonomi ingen roll, och ett AB påverkas inte av privatpersoners anmärkningar – och vice versa. Men om ägaren har gått i personlig borgen för ett AB kommer en kreditupplysning att tas även på privatpersonen i fråga.

  Olika typer av betalningsanmärkningar

  När det gäller företag finns det två typer av betalningsanmärkningar:

  1. Allmänna betalningsanmärkningar. Denna typ kommer från myndigheter och den offentliga sektorn, såsom staten eller kommunen. Utebliven momsinbetalning eller skatter är exempel på detta.
  2. Enskilda betalningsanmärkningar. Här har företaget misskött betalningar till företag eller någon annan inom den privata sektorn.

  En betalningsanmärkning på ett företag ligger kvar i 5 år, medan en privatperson får dras med det i 3 år.

  Kan jag låna till företag när jag har en betalningsanmärkning?

  Tidigare var det i princip omöjligt att låna pengar till företaget om det fanns en betalningsanmärkning i bagaget. Men på senare tid har det blivit ett konkurrensmedel att erbjuda lån till såväl privatpersoner som företag, trots att kreditvärdigheten har fått sig en törn.

  Numera finns det därför ganska stora chanser att du får igenom en ansökan om ett blancolån eller en checkkredit på företaget. Det som kan hända är att man begär en högre ränta för lånet eller att man vill ha en säkerhet för lånet.

  För dessa långivare är det viktigare att titta på din nuvarande betalningsförmåga, snarare än att låta gamla synder avgöra om du får låna eller inte.

  Vanliga frågor om företagslån med betalningsanmärkningar

  UC (Upplysningscentralen) är fortfarande det vanligaste, men det blir allt vanligare att man gör kreditkollen hos alternativa företag, som till exempel Creditsafe och Bisnode.

  Nej, det är i princip bara om du har ett aktiebolag. Vid annan bolagsform är du ändå redan personligt betalningsskyldig.

  Vid företagslån behövs oftast inte säkerhet (kan eventuellt krävas personlig borgen). Istället fungerar din omsättning som en sorts säkerhet.

  Det varierar mellan de olika långivarna. Vissa accepterar 1-2 anmärkningar, andra lånar ut även om du har upp till 10 betalningsanmärkningar.

  Erik Jansson

  Erik har en kandidatexamen inom ekonomi och har under de senaste 8 åren arbetat med internetmarknadsföring.
  Uppdatering: 2021-03-01
  Publicering: 2021-02-07