Lån med Creditsafe

När du ansöker om lån hos en långivare kommer du alltid att behöva gå igenom en kreditupplysning. Det görs på olika sätt med hjälp av någon av flera olika institutioner. När du tar ett lån hos en långivare som använder Creditsafe är fördelen att du din kreditvärdighet inte påverkas i samma omfattning om du senare skall ansöka om ett lån där kreditgivaren använder UC.

Innehåll
  klara lan logo
  Lägstabelopp 1.000 kr
  Högstabelopp 150.000 kr
  Löptid 1-10 år
  Avgift 0 kr
  Ränta 2,99% – 39,5%
  Effektiv ränta 13% – 1.112%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 18 år
  Har valts av 10984 personer
  Exempel från Klara Lån: Om du lånar 5 000 kr med återbetalningstid på 2 månader så blir totalkostnaden för krediten 718 kr. Månadskostnaden är då 359 kr och den effektiva räntan 195%. Om du lånar 20 000 kr med återbetalningstid på ett år så blir totalkostnaden för krediten 6 107 kr. Månadskostnaden blir då 509 kr och den effektiva räntan 32%.

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  ferratum logo
  Lägstabelopp 1.000 kr
  Högstabelopp 200.000 kr
  Löptid 1-144 mån
  Avgift 0 kr
  Ränta 6,95% – 39,60%
  Effektiv ränta 7,17% – 47,64%
  Utan UC
  Samla lån
  Betalnsanm.
  Åldersgräns 21 år
  Har valts av 2885 personer
  Exempel på blancolån från Ferratum: Räntan är individuell f n 6,95% – 24,45% och villkoren bestäms efter kreditprövning. Vid ett lån på 75 000 kr upplagt på fem år (60 månader) med exempelräntan 9,95% (effektiv ränta på 10,41%), blir det totala beloppet att betala 95 503,44 kr vilket motsvarar 1 591,72 kr/mån. Exempel på kontokredit från Ferratum: Utnyttjad kredit om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 145 kr (snitt 1012 kr per månad). Effektiv årsränta: 47,64%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 39,60%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr. Vid kontouttag om 45 000 kr är 30 dagars lånekostnad 1 485,00 kr (dagsränta 0.1085 %) och minsta återbetalning per månad är 1 800 kr.

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

  Om lån med Creditsafe

  Creditsafe grundades 1997 och har sitt huvudkontor i Storbritannien men det finns separata verksamheter i Sverige, Norge, Danmark, USA, Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Irland, Italien och Japan. Du kan hitta Skandinaviens huvudkontor i Göteborg.

  De är även en av världens mest använda kreditupplysningsföretag.

  När Creditsafe gör en kreditupplysning kan de se några olika saker, följande är några av dem:

  • Dina inkomster och taxeringsuppgifter de senaste tre åren. Vilket är bra eftersom vissa enbart kan se de senaste året. Detta gör att långivaren kan göra en mer utförlig bedömning.
  • Betalningsanmärkningar de senaste tre åren. Enligt lag får inte betalningsanmärkningar som är äldre än tre år synas för företag som Creditsafe och kan därav inte tas in i beräkningarna.
  • Nuvarande och tidigare skulder hos Kronofogden. Även här är de begränsade att se historik som sträcker sig högst tre år tillbaka i tiden.

  När detta är gjort kommer långivaren som använder Creditsafe göra en individuell bedömning i linje med deras egna regler och krav för att bevilja ett lån.

  Nackdelar och fördelar med lån med Creditsafe

  Det finns en hel del fördelar med att vända sig som privatperson till långivare som använder Creditsafe över UC. Det finns också några nackdelar.

  Fördelar:

  • Din UC-score tas inte in i beräkningarna och försämras inte heller av en kreditupplysning med Creditsafe.
  • Långivare som valt att använda sig av Creditsafe har många gånger gjort det för att de känner att de inte behöver lika utförlig information som exempelvis UC bidrar med. Det medför att det påverkar beviljningsgraden till det positiva för konsumenter. Du har, kort sagt, större chans att bli beviljad ett lån med Creditsafe.
  • Snabb koll. Du behöver inte vänta på att få svar från Creditsafe utan kan vänta dig svar omgående. Detta är något som är standard på marknaden men det är värt att lyfta ändå, eftersom det är viktigt i dagens informationsvärld att få svar snabbt.

   

  Nackdelar:

  • Brist på urval blir en faktor. Det är än så länge inte jättemånga långivare i Sverige som använder sig av Creditsafe. Speciellt inte när det kommer till medelstora till större lån på över 100 000 kr. De stora bankerna använder sig fortfarande uteslutande av UC:s information och därav blir det dem du får gå med.
  • Lånebeloppen kommer vara lägre då det är till största majoriteten snabblånsgivare som använder Creditsafe.
  • Lånen tenderar att ha höga kostnader. Detta är på grund av att lånen du blir beviljade oftast kommer komma med större risk för långivaren, därav är räntorna allt som oftast ganska mycket högre.

  Erik Jansson

  Erik har en kandidatexamen inom ekonomi och har under de senaste 8 åren arbetat med internetmarknadsföring.
  Uppdatering: 2022-08-24
  Publicering: 2021-02-04