Checkkredit för ditt företag

Att skaffa sig en företagskredit, eller checkkredit, till ditt företag kan vara det absolut smartaste sättet att frigöra extra likviditet, en buffert mot oförutsedda händelser eller för att kunna hantera naturliga fluktuationer i kassaflödet. Tänk dock på att det skiljer sig kraftigt mellan olika typer av checkkrediter när det kommer till kostnader som rör fakturor, räntor och påminnelser.

 

Innehåll
    froda logo
    Lägstabelopp 10.000 kr
    Högstabelopp 2.000.000 kr
    Löptid 1-36 mån
    Avgift 0 kr
    Ränta 1,06% – 3,30%
    Effektiv ränta 1,07% – 3,35%
    Utan UC
    Samla lån
    Betalnsanm.
    Åldersgräns 18 år
    Har valts av 200 personer
    Exempel från Froda: Lånebeloppet 200 000 kr i 24 månader. Månadskostnad: ca. 742 kr/mån. Totalt ink. amortering: 9 075 kr/ mån. För detta lån skulle man betala 9 075 kr i månaden i 24 månader. Efter detta skulle lånet vara helt återbetalt. Inga andra kostnader eller räntor tillkommer. Totalt betalas 217 800 kr tillbaka varav 200 000 kr är det grundläggande lånet och 17 800 kr är kostnaderna för lånet.

    Det här är en högkostnadskredit

    Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

    Vad är en företagskredit?

    En företagskredit är ett sätt att bättra på firmans likviditet och en möjlighet att så att säga låna pengar gång på gång, upp till en viss limit. Du utnyttjar den så lite eller så mycket du vill, när du vill.

    Så länge du ligger under kreditgränsen kan du använda krediten i din löpande verksamhet. Och när det kommer in pengar på kontot minskar samtidigt din utnyttjade kredit. Det här är fördelaktigt för ditt företag i bland annat två avseenden:

    • Som en buffert för situationer och oförutsedda händelser som kan inträffa, som till exempel att en maskin går sönder och måste lagas eller ersättas.
    • Många företag har ett ojämnt kassaflöde, sett över säsong. Det kan också handla om att kunder har lång betalningstid medan du har utgifter som måste betalas under tiden.
    ”Du betalar ränta endast på utnyttjat belopp”

    Checkkredit – tillgång till pengar när du behöver dem

    Alla företag, stora som små, behöver ha ett viss kapital att röra sig med i sin verksamhet. Med en företagskredit blir det enklare att alltid ha pengar tillgängliga när man behöver dem.

    Det fina med en checkkredit är att ett företag som ofta behöver stärka ekonomin tillfälligt slipper att ansöka om lån varje gång det händer. När du har kommit ikapp dig igen ligger din beviljade kredit kvar där i väntan på att du behöver utnyttja den igen.

    Till skillnad mot många andra typer av lån kan du också betala av skulden i den takt du vill – snabbare eller långsammare. Det står dig helt fritt att antingen bara använda den vid speciella behov, eller att utnyttja krediten maximalt under lång tid.

    Räntor och avgifter i samband med en företagskredit

    En företagskredit belastas vanligen med två olika räntor. Det ena är en kontraktsränta (årsavgift) som normalt ligger på 1-2 % av beviljat belopp. Det andra är räntan för det belopp du faktiskt har utnyttjat, ofta en rörlig ränta.

    Några vanliga frågor om företagskrediter

    Ett lån är en ”engångskredit” som du amorterar av över tid. En checkkredit däremot är ett permanent likviditetsutrymme som gör att du på sätt och vis kan låna om och om igen – utan att behöva ansöka om det.

    I första hand hos din egen bank. Det är de som känner dig och ditt företag. Först i andra hand vänder du dig till andra långivare.

    Några av fördelarna är att det är amorteringsfritt, du utnyttjar bara krediten när du måste och du behöver inte ansöka igen för att låna ytterligare pengar.

    Det varierar kraftigt och hänger på din kreditvärdighet och hur etablerad du är. Det kan röra sig om allt mellan 50 000 kronor och upp till flera miljoner.

    Erik Jansson

    Erik har en kandidatexamen inom ekonomi och har under de senaste 8 åren arbetat med internetmarknadsföring.
    Uppdatering: 2021-03-01
    Publicering: 2021-02-05