Lån utan ränta

Att kunna låna pengar utan ränta låter nästan för bra för att vara sant. Men faktum är att det finns flera långivare som erbjuder t.ex. sms-lån utan ränta. Återbetalningstiden varierar men ett lån kan i vissa fall vara räntefritt i upp till 60 dagar.

Uppdaterad: 29.12.2020

Vissa av dessa lån är högkostnadskrediter

Om du inte följer betalningsplanen och betalar tillbaka krediten enligt avtal riskerar du att få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Behöver du stöd? Kontakta då budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Uppgifter till var du skall vända dig finns på Hallåkonsument.se.

1
Lägstabelopp3.000 kr
Högstabelopp25.000 kr
Löptid14d - 3år
Avgift0 kr
Ränta38,4%
Utan UC
Direktutbetalning
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
1168 valde Loanstep
Loanstep exempel: Lånebelopp: 15 000 kr, 2 års löptid, 38,90% i effektiv ränta och 2 152 kr i avgift. Månadskostnad: 853 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 5 474 kr.
1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp45.000 kr
Löptid30d - 5 år
Avgift0 kr
Ränta9,45%
Utan UC
Kontokredit
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns21 år
1668 valde Ferratum
Ferratum exempel: Lånebelopp: 10 000 kr, 90 dagars löptid, 47,64% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 3 556 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 667 kr.
1
Lägstabelopp5.000 kr
Högstabelopp40.000 kr
Löptid1-5år
Avgift0 kr
Ränta26%
Utan UC
Direktutbetalning
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
1838 valde Frogtail
Frogtail exempel: Lånebelopp: 25 000 kr, 3 års löptid, 23,99% i effektiv ränta och 890 kr i avgift. Månadskostnad: 947 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 9 092 kr.
  • Vem kan få lån utan att betala ränta?
  • När kan jag låna utan ränta?
  • Se upp – är lånet verkligen kostnadsfritt?

Vem kan få lån utan att betala ränta?

Räntefria lån är lite som en lockvara på stormarknaden. Det är kreditinstitutens sätt att försöka  plocka åt sig marknadsandelar, och du kan dra nytta av den stenhårda konkurrens som råder mellan företagen i den här branschen.

Långivarna vill alltså skaffa nya kunder genom att erbjuda räntefria lån. De är mycket väl medvetna om att när du tagit t.ex. ett sms-lån utan UC-kontroll (en kreditupplysning hos Upplysningscentralen) är chansen stor att du vänder dig till samma långivare även nästa gång du behöver låna pengar.

De flesta långivarna erbjuder räntefria lån för att ge dig möjligheten att testa hur det fungerar att låna pengar hos dem. I regel får du detta erbjudandet bara den första gången du lånar hos dem – ett faktum som faktiskt riskerar att motverka hela syftet med att erbjuda lån utan ränta. Som kund vet du att många andra långivare har samma erbjudanden. Så varför inte ta nästa snabblån hos en konkurrent, och få ett nytt erbjudande att låna pengar utan ränta?

När kan jag låna utan ränta?

Som ny kund hos en kreditgivare kan du alltså få låna helt utan räntekostnader. Ett mycket vanligt scenario är att du som lånar för första gången hos en viss långivare kan få ett räntefritt snabblån utan UC-kontroll (vilket är en kreditupplysning hos Upplysningscentralen). 0 ränta, 0 avgifter – endast själva lånebeloppet behöver återbetalas.

Helt räntefria lån brukar i regel vara begränsade till smålån med kort återbetalningstid, ofta 14 – 30 dagar. Om du istället söker lån på större belopp kan du hos många långivare få en räntefri period. Hos t.ex. Ferratum kan du låna 25 000 kr varav de första 30 dagarna är räntefria.

Se upp – är lånet verkligen kostnadsfritt?

Man måste vara vaksam på det finstilta. Man får heller inte blanda ihop begreppen kostnadsfritt och räntefritt. För även om lånet är utan ränteavgifter tillkommer ofta uppläggningsavgifter och aviavgifter. Många räntefria korta lån är bara utan ränta de första 14 – 30 dagarna, för att sedan övergå i ett räntebelagt lån.

Oftast gäller erbjudandet om räntefria lån endast de så kallade sms-lånen – låga belopp med kort återbetalningstid. Och det gäller att du verkligen kan betala lånet i tid, annars kan du kallt räkna med att du får betala ränta för hela låneperioden.

Så det gäller att se upp. Vissa räntebelagda smålån är billigare i slutändan, än att ta ett lån utan ränta. Därför är det extra noga att du verkligen jämför de olika långivarna med varandra och räknar på hela kostnaden för lånet.

Trots allt finns det faktiskt gratis lån. Hos vissa långivare kan du få lån utan uppläggningsavgift, ränta, och helt utan andra avgifter, och utan några krav på att du ska låna pengar hos dem igen.

Det är lätt att gå vilse och bli förvirrad i den djungel av lån som finns. Så om det är något du undrar över, så finns vi på Nocredit.se tillhands. Kontakta oss gärna, så hjälper vi dig på vägen.

Nocredit.se

Nocredit.se

Totalt: 0 röster. Betyg: 0