Svårt att få lån

Har du svårt att få lån i din vanliga bank? Det betyder inte att det är omöjligt för dig att låna pengar – bara att din bank har stränga krav. De beviljar t.ex. sällan lån med betalningsanmärkningar eller om du har många UC-förfrågningar. Om du dessutom dras med skulder hos kronofogden så är dina chanser att låna pengar i banken mycket små.

Anledningen till att du har svårt att få lån kan vara en av många. Kanske är du egen företagare och har inte hunnit bygga upp en tillräckligt stor inkomst? Långvarig sjukdom och arbetslöshet är andra möjliga orsaker till att man hamnar i ekonomiska svackor.

Men många långivare väljer att se till din nuvarande inkomst (och framtida betalningsmöjligheter) istället. Här kan du se vilka långivare som erbjuder lån till dig som har svårt att få lån hos din vanliga bank.

Uppdaterad: 11.01.2021

Vissa av dessa lån är högkostnadskrediter

Om du inte följer betalningsplanen och betalar tillbaka krediten enligt avtal riskerar du att få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Behöver du stöd? Kontakta då budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Uppgifter till var du skall vända dig finns på Hallåkonsument.se.

1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp200.000 kr
Löptid1-10år
Avgift0 kr
Ränta26-39%
Utan UC
Samla lån
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
3369 valde Klara lån
Klara lån exempel: Lånebelopp: 15 000 kr, 1 års löptid, 29% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 1 431 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 2 173 kr.
1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp45.000 kr
Löptid30d - 5 år
Avgift0 kr
Ränta9,45%
Utan UC
Kontokredit
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns21 år
1668 valde Ferratum
Ferratum exempel: Lånebelopp: 10 000 kr, 90 dagars löptid, 47,64% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 3 556 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 667 kr.
1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp30.000 kr
Löptid1-43mån
Avgift395 kr
Ränta48-83%
Utan UC
Kontokredit
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns20 år
832 valde Mobillån
Mobillån exempel: Lånebelopp: 25 000 kr, 1 års löptid, 47% i effektiv ränta och 815 kr i avgift. Månadskostnad: 2617 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 6 405 kr.
  • Fler anledningar till att det kan vara svårt att få lån
  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Svårt att få lån på grund av skulder?

Fler anledningar till att det kan vara svårt att få lån

  • Betalningsanmärkningar. Ju nyare anmärkningen är, desto svårare är det. Har du gamla betalningsanmärkningar, kan det ända vara relativt lätt att få lån.
  • Skulder är inte nödvändigtvis ett hinder, men om du har ett skuldsaldo hos kronofogden kan det bli besvärligt.
  • Många kreditupplysningar. Har du ansökt på flera ställen och fått flera omfrågningar hos UC, försämras din kreditvärdighet. Därför erbjuder många långivare lån utan UC-kontroll.
  • Hög ålder. Ju äldre man är, desto svårare kan det vara att få lån. Många långivare anser inte att en pension räcker till avbetalningarna på lånet.

Det kan också vara så att du är långtidssjukskriven eller arbetslös. Och du som är nyinflyttad till Sverige kan också få svårt att låna pengar till en början.

Men ofta är det lite lättare om du vänder dig till andra långivare än banken. Och hos oss på Nocredit.se kan du på ett enkelt och smidigt sätt jämföra långivare för att hitta de bästa villkoren för ditt nya lån.

Om du har betalningsanmärkningar

Först och främst: om du har flera betalningsanmärkningar är det en indikation på att din ekonomi inte har varit den bästa på senare år. Och kanske ska du ta en rejäl funderare på om ett nytt smslån eller annan typ av lån verkligen är rätt väg att gå?

Med det sagt, så kan ju din ekonomi ha förbättrats väsentligt, men du har svårt att få lån ändå, därför att anmärkningarna ligger kvar i tre år. Banken visar förmodligen fortfarande kalla handen, men det finns ett stort antal andra långivare som det är lätt att få lån hos, och som faktiskt ser till din nutida situation – och inte hur din ekonomi såg ut tidigare.

Svårt att få lån på grund av skulder?

Om du har gamla anmärkningar och dessutom en skuld som ligger aktiv hos kronofogden är det mycket svårt att få lån överhuvudtaget. Enda chansen egentligen, att låna pengar med skulder hos KFM är att ta ett så kallat borgenslån – någon närstående som går i borgen för ditt lån.

En andra möjlighet kan vara det man brukar kalla omstartlån, eller hopbakslån (samlingslån). Har du skulder och många gamla lån och krediter kan du ansöka om ett lån för att betala av alla dessa och bara ha ett enda, billigare, lån att betala på.

Sammanfattningsvis så kan man säga att om du har en besvärlig ekonomi bör du vara extra eftertänksam innan du tar ett blancolån eller annat lån utan säkerhet. Det är helt och hållet ditt eget ansvar att noga räkna efter om du kan betala av på lånet.

Nocredit.se

Nocredit.se

Totalt: 0 röster. Betyg: 0