Lån utan uppläggningsavgift

Vissa kreditinstitut erbjuder lån utan uppläggningsavgift eller andra kringkostnader till lånet, och för dig som ska låna pengar är det såklart bättre ju mindre avgifter som kopplas till ditt lån. Det är lockande att hoppa på dessa erbjudanden, men det är ändå viktigt att du jämför långivarna, så att de inte överkompenserar med skyhöga räntor istället.

Nocredit.se har samlat många av de långivare och låneförmedlare där du kan hitta lån utan uppläggningsavgifter. Det här spar mycket tid åt dig som letar efter t.ex. ett snabblån eller privatlån. Söker du dessutom lån via låneförmedlare (som exempelvis Lendo) tas det bara en kreditupplysning hos UC, vilket kan vara betydelsefullt om du senare tänkt att ansöka om lån i din egen bank.

Uppdaterad: 30.12.2020

Vissa av dessa lån är högkostnadskrediter

Om du inte följer betalningsplanen och betalar tillbaka krediten enligt avtal riskerar du att få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Behöver du stöd? Kontakta då budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Uppgifter till var du skall vända dig finns på Hallåkonsument.se.

1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp200.000 kr
Löptid1-10år
Avgift0 kr
Ränta26-39%
Utan UC
Samla lån
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
3396 valde Klara lån
Klara lån exempel: Lånebelopp: 15 000 kr, 1 års löptid, 29% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 1 431 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 2 173 kr.
1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp45.000 kr
Löptid30d - 5 år
Avgift0 kr
Ränta9,45%
Utan UC
Kontokredit
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns21 år
1680 valde Ferratum
Ferratum exempel: Lånebelopp: 10 000 kr, 90 dagars löptid, 47,64% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 3 556 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 667 kr.
1
Lägstabelopp5.000 kr
Högstabelopp600.000 kr
Löptid1 - 20år
Avgift0 kr
Ränta2,95 - 39,60%
Utan UC
Samla lån
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
431 valde Sambla
Sambla exempel: Lånebelopp: 100 000 kr, 9 års löptid, 7,18% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 1 248 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 34 794 kr.
  • Vad menas med ett lån utan uppläggningsavgift?
  • Går det att låna utan avgift?
  • Varför uppläggningsavgifter?
  • Uppläggningsavgiftens storlek
  • Lån utan uppläggningsavgift – viktigt eller inte?
  • Jämför lånevillkoren innan du ansöker

Vad menas med ett lån utan uppläggningsavgift?

När du ansöker om ett lån och får det beviljat, startar en liten kedja av händelser. Någon skall lägga upp lånet, upprätta en amorteringsplan, ta en kreditupplysning och till sist också göra en direktutbetalning till ditt konto.

Det är alltså ett sätt för långivaren att ta ut ersättning för det administrativa arbete som uppstår när de hanterar din låneansökan.

Går det att låna utan avgift?

De flesta typer av lån har i regel en uppläggningsavgift, exempelvis bolån och privatlån. Likaså är det sällan du kan göra avbetalningsköp utan avgift. De lån som är utan startavgifter är i regel lite mindre lån, som t.ex. sms-lån och mindre blancolån.

Men det är inte alla som lägger på denna uppläggningsavgift. Här kan du jämföra olika långivare och se var du kan låna pengar utan avgifter.

Varför uppläggningsavgifter?

Varje gång en långivare tar emot en låneansökan, går det åt tid för en eller flera personer som ska handlägga lånet. Amorteringsplaner ska upprättas, en kreditupplysning måste tas och till sist ska någon sköta om överföringen av pengar. Och de företag som erbjuder lån utan uppläggningsavgift tar alltså inte extra betalt för dessa administrativa göromål.

Hos de företag som inte lånar ut utan startavgift ligger denna avgift på någonstans mellan 200 och 500 kronor. De lån som är utan avgift brukar i regel vara smålån som sms-lån och mindre blancolån.

Uppläggningsavgiftens storlek

Hos de långivare som inte erbjuder lån utan avgift brukar uppläggningsavgiften hamna på någonstans mellan 200 kr och 500 kr. Ofta balanserar företagen avgiften mot räntorna – får du en mycket låg uppläggningsavgift kan istället räntorna vara högre, och tvärtom. Därför gäller det att jämföra långivare med varandra och vad den effektiva räntan slutar på.

Det har också att göra med hur stort lån det handlar om. Det är skillnad på om du vill ta ett sms-lån på några tusenlappar eller om du vill låna 500 000 kronor eller mer, för att köpa en bil eller en bostad. Ju högre summa lånet är på, desto mindre betyder uppläggningsavgiften när man tittar på den totala lånekostnaden.

Lån utan uppläggningsavgift – viktigt eller inte?

Du som lånar pengar vill naturligtvis ha så lite extrakostnader som möjligt, i form av startavgifter, räntor, aviavgifter och liknande. Men det viktiga i sammanhanget är inte de enskilda avgifternas storlek, utan hur det ser ut när allt summeras ihop.

Därför ska man snarare titta på det som kallas den effektiva räntan, som tar hänsyn till dels den nominella räntan, och dels alla avgifter som är kopplade till lånet, däribland uppläggningsavgiften. Det gäller stora lån, såväl som för snabblån och kontokrediter.

Så frågan du ska ställa dig själv är kanske inte om du kan få lån utan uppläggningsavgift, utan snarare vad lånet kommer att kosta dig totalt sett, förutom själva lånebeloppet.

Jämför lånevillkoren innan du ansöker

Så hur viktigt är det då att undvika uppläggningsavgifterna? Om lånet i övrigt har samma villkor som andra lån är det naturligtvis bara ett plus, men ofta kan långivaren kompensera genom att ta ut en högre ränta, eller lägga på aviavgifter på amorteringarna.

Det är alltså den totala lånekostnaden du måste fokusera på, inte om en enskild avgift är mindre eller större än hos konkurrenterna. Uppläggningsavgifterna har också mindre betydelse ju större belopp du vill låna. Ska du låna 500 000 kr har denna avgift avsevärd mindre betydelse än om du ska ta ett snabblån på ett par tusenlappar.

Så i sista ändan är det totalkostnaden i kronor och ören som egentligen är det intressanta. Räkna på vad du får betala för lånet, vid sidan om själva lånebeloppet.

Nocredit.se

Nocredit.se

Totalt: 0 röster. Betyg: 0