Konsumtionslån

Att ta ett konsumtionslån, det vill säga låna pengar för att köpa saker – är det verkligen en bra idé? Har det blivit för lätt att ta snabblån, nu när det finns så många långivare som erbjuder snabba utbetalningar och lån med helgutbetalning? Är det inte bättre att spara pengar och sedan köpa det man behöver eller vill ha för pengar man har på banken?

Det optimala är naturligtvis om man har tillräckligt med pengar utan att behöva låna. Men att låna 150 000 kr för att renovera t.ex. ett kök kan vara smart ur ett ekonomiskt perspektiv, i synnerhet om köket är nedgånget, och du behöver göra något åt det inom kort. Att spara ihop den summan tar lång tid, och när du har nått målet så har troligen samma arbete blivit 50 000 kr dyrare.

Uppdaterad: 17.12.2020

Vissa av dessa lån är högkostnadskrediter

Om du inte följer betalningsplanen och betalar tillbaka krediten enligt avtal riskerar du att få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Behöver du stöd? Kontakta då budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Uppgifter till var du skall vända dig finns på Hallåkonsument.se.

1
Lägstabelopp1.000 kr
Högstabelopp200.000 kr
Löptid1-10år
Avgift0 kr
Ränta26-39%
Utan UC
Samla lån
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
3353 valde Klara lån
Klara lån exempel: Lånebelopp: 15 000 kr, 1 års löptid, 29% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 1 431 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 2 173 kr.
1
Lägstabelopp5.000 kr
Högstabelopp600.000 kr
Löptid1 - 20år
Avgift0 kr
Ränta2,95 - 39,60%
Utan UC
Samla lån
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
429 valde Sambla
Sambla exempel: Lånebelopp: 100 000 kr, 9 års löptid, 7,18% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 1 248 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 34 794 kr.
1
Lägstabelopp5.000 kr
Högstabelopp600.000 kr
Löptid1-20 år
Avgift0 kr
Ränta2,95 – 25,95%
Utan UC
Samla lån
Betalnsanm. Ok
Åldersgräns18 år
304 valde Advisa
Advisa exempel: Lånebelopp: 100 000 kr, 9 års löptid, 5,79% i effektiv ränta och 0 kr i avgift. Månadskostnad: 1 183 kr (inkl. amortering). Kreditkostnad: 27 764 kr.
 • Vad är ett konsumtionslån?
 • Vem kan få ett konsumtionslån?
 • Räntor och avgifter
 • Vad kostar ett konsumtionslån?
 • Källor

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är inte en enda typ av lån. Det är ett samlingsnamn för olika typer av lån utan säkerhet, till exempel privatlån, snabblån och sms-lån. Även kreditkortsköp och avbetalningar brukar räknas in här. Dock är det oftast privatlån, eller blancolån, man avser när man talar om konsumtionslån.

Syftet med att ta ett konsumtionslån varierar, eftersom man kan göra i princip vad man vill med pengarna, till skillnad från exempelvis ett bolån. Några av de vanligaste orsakerna till att man lånar är att man ska:

 • Köpa en bil eller husvagn
 • Gifta sig
 • Resa
 • Renovera huset
 • Lösa andra, dyra lån och skulder
 • Gå en utbildning

På senare år har det också blivit allt vanligare att konsumtionslånet används till att betala kontantinsatsen i samband med att man köper hus. Idag kan det vara svårt att få lån till hela köpesumman, och man räknar idag med att ca 10% av alla bolån sker med ett kompletterande privatlån.

Många väljer dessutom att vända sig till långivare som erbjuder lån utan UC (kreditprövning hos Upplysningscentralen). Detta för att inte den vanliga banken ska kunna se att någon tagit en kreditupplysning på dig.

Vem kan få ett konsumtionslån?

Vem som helst kan egentligen ansöka om blancolån. Det som avgör är om du har någon form av inkomst och att du har resurser att betala av på lånet. Det går till och med att få lån trots betalningsanmärkningar – vissa långivare accepterar ganska många anmärkningar.

Däremot är det mycket sällan du får en låneansökan beviljad om du fortfarande har en skuld som ligger hos Kronofogden. Den enda möjligheten är i princip om du får någon anhörig att gå i god för dig genom att ställa upp som borgensman för lånet.

Räntor och avgifter

Ett konsumtionslån är ett lån där du i regel inte behöver ha någon säkerhet som pant, om det skulle hända att du får svårt att betala av på lånet. Avsaknaden av säkerhet gör att långivaren tar en större risk än annars, och därför brukar de ta ut högre räntor på denna typ av lån.

Ett annat sätt är att kompensera med högre uppläggningsavgifter och aviavgifter. Därför är det mycket viktigt att du jämför långivarna noga, för att få en bild av hur den totala kostnaden för lånet ser ut.

Vi på Nocredit.se vill göra detta arbete så enkelt som möjligt för dig, då det kan vara ganska knepigt att räkna fram vad som faktiskt är den effektiva räntan, och vad som skiljer de olika långivarna åt.

Därför har vi samlat alla banker och kreditinstitut på en och samma webbplats för att du ska slippa surfa runt till massor av låneföretag. Här ser du direkt vad ditt lån kostar, och vilka villkor långivarna ställer för att låna ut pengar till dig.

Om det skulle dyka upp frågor på vägen är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Vad kostar ett konsumtionslån?

Eftersom att ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet så kostar det mer än ett lån med säkerhet, just för att du inte har något att sätta i pant för lånet. Långivaren tar därmed en större risk när de lånar ut pengarna. Har du en säkerhet för lånet (huset eller något liknande) så blir långivarna tryggare och kan ge dig lägre ränta på lånet.

Så generellt sett är det alltid billigare att låna med säkerhet. Här finns det dock anledning att se sig för en aning innan man skriver under låneansökan. Inga andra dolda avgifter får finnas, och kolla upp hur det ligger till med uppläggningsavgifter, aviavgifter etc.

Nocredit.se

Nocredit.se

Totalt: 0 röster. Betyg: 0